11:00 - 22:45

0800-750-580 дзвінок безкоштовний

Історія походження суші та ролів

Історія походження суші та ролів

Суші і роли сьогодні входять в меню великої кількості ресторанів і кафе, особливо таких, які працюють на доставку. Однак їх історія відома далеко не всім. Як і де з'явилися ці ласощі і як вони потрапили в Європу?

Суші: звідки вони родом і чому так популярні

Починається історія суші з того, що японці з'єднали рис і рибу, але зовсім не як блюдо - просто в Азії з давніх часів рис використовувався як консервант. Риба тоді засолювався, закладалася в бочки з рисом - і починався процес природного бродіння. І так тривало до 19 століття, коли невідомий кулінар з Токіо вирішив, що це дуже вдала ідея - і став подавати рис з рибою, тобто нігірі, причому вже в тому вигляді, в якому вони відомі сучасним гурманам. Тобто можна сказати, що для нинішніх суші історія почалася два століття назад.

У 19 столітті таке блюдо продавалося в звичайних вуличних кіосках і вважалося зручним способом швидкого видалення голоду просто на ходу. Однак війна внесла свої корективи.

Після Другої світової війни, коли Японія переживала не найкращі часи, розмір порцій дуже строго нормировался, і суші-майстер, незалежно від того, де він працював, в Токіо, Осаці або в Кіото, повинен був з однієї склянки сирого рису приготувати десять нігірі- суші і один суші-рол. Тоді ж продаж перенесли в закриті приміщення - і історія ролів і суші вийшла на новий виток: вони перестали бути просто вуличною їжею.

Роли, до речі, є підвидом суші, і у їх виникнення є окрема історія, причому вона пов'язана з Японією тільки побічно. Вважають, що першим, хто зміг їх приготувати, був японець Ічіро Машіта. У 1973 році він працював кухарем в одному з лос-анджелеських ресторанів. Одного разу, роздумуючи, яким блюдом в черговий раз здивувати гостей закладу, він злегка змінив суші на американський лад. Текстури тунця і авокадо здалися йому вдалим поєднанням. Ічіро спорудив щось на зразок ролу навиворіт (урамакі рол), названий з часом «Каліфорнією».

Тобто роли мають відмінності насамперед в техніці їх приготування. Це рисові рулетики, в які загортається начинка. Водорості норі використовуються для обертання рулету або можуть розташовуватися зовні. У той же час суші - це клубочок спресованого рису, на який зверху кладеться тонкий шматочок риби. Все це перев'язується стрічкою з норі.

Але саме роли, а не класичні суші, стали дуже популярні в Америці. Американці люблять їх в різних видах, в тому числі з авокадо, огірком і крабовим м'ясом.

Особливості приготування суші, обумовлені історично

Японські любителі суші беруть різні їх різновиди в різні пори року. Пов'язано це з двома причинами. Перша полягає в тому, що японці дуже економні, а сезонні продукти завжди коштують значно дешевше. Навіщо замовляти оселедець в серпні, коли він продається за ціною делікатесу, якщо його можна купити в лютому і вдосталь поласувати вишуканим блюдом?

Говорячи про суші історія походження яких дуже цікава, варто відзначити, що з найперших днів використовувалися такі види морепродуктів, як тунець, люціан, вугор, макрель і лосось. А також кальмар, восьминіг, креветки, рибна ікра, морський їжак (так званий уні) і різні види молюсків. Тільки устриці не підходять до рису за смаком.

Щоб приготувати сучасні суші, знадобиться відварений рис і морепродукти, а також листя спресованих водоростей норі. Залежно від того, яким способом це буде приготовлено, в ресторані з такого ж набору продуктів можуть зробити і роли. Сьогодні історія суші і ролів йде пліч-о-пліч.

Сьогодні японська кухня одержала широке розповсюдження і користується величезною популярністю по всьому світу. Ця популярність багато в чому пояснюється справді філософським ставленням японців до їжі в цілому - продукти повинні бути здоровими. Тому з абсолютною впевненістю можна сказати, що довголіття японської нації прямо пов'язане з тим, що вони їдять, а значить, історія суші ролів - це в певному сенсі частина історії японської нації.

Так що варто частіше замовляти собі японські страви, щоб порадувати себе смачною їжею, а своє тіло - хорошим до нього ставленням.